Pl  |  En  |  DE 
Przewodnicy Poznań
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Rogale Świętomarcińskie - turystyka kulinana w Poznaniu

Rogal Świętomarciński - obowiązkowy punkt dla wszystkich zainteresowanych kuchnią odwiedzanych miejsc. Historia, zabytki i regionale potrawy to prawdziwie wyborne połączenie. Próbując tradycyjny, poznański przysmak można poczuć się jak prezenterzy programów kulinarnych jak Robert Makłowicz lub Anthony Bourdain. 

 


 

Korzenie rogali świętomarcińskich sięgają pogańskich korzeni Słowian. Podczas jesiennego święta składano bogom ofiary z wołów lub w zastępstwie – z ciasta zwijanego w wole rogi. Kościół przejął ten zwyczaj, łącząc go z postacią św. Marcina. Kształt ciasta interpretowano jako nawiązanie do podkowy, którą miał zgubić koń świętego.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

W Poznaniu tradycja wypieku rogali świętomarcińskich na 11 listopada istniała już na pewno w 1860, kiedy to opublikowano w Dzienniku Poznańskim najstarszą dziś znaną reklamę rogala świętomarcińskiego. Popularna jest jednak legenda, że tradycja w obecnym kształcie narodziła się w listopadzie 1891. Gdy zbliżał się dzień św. Marcina, proboszcz parafii św. Marcina, ks. Jan Lewicki, zaapelował do wiernych, aby wzorem patrona zrobili coś dla biednych. Obecny na mszy cukiernik Józef Melzer, który pracował w pobliskiej cukierni, namówił swojego szefa, aby wskrzesić starą tradycję. Bogatsi poznaniacy kupowali smakołyk, a biedni otrzymywali go za darmo. Zwyczaj wypieku w 1901 przejęło Stowarzyszenie Cukierników. Po I wojnie światowej do tradycji obdarowywania ubogich powrócił Franciszek Rączyński, zaś przed zapomnieniem tuż po II wojnie światowej uratował rogala Zygmunt Wasiński.

 

 

W okresie poprzedzającym 11. listopada, czyli dzień Św. Marcina cukiernicy przygotowują  250 ton tradycyjnych rogali. Drugie tyle przez resztę roku. Przy wadze od 150g do 250g daję to liczbę 2,5 miliona sztuk. I z karzdym rokiem stają się bardziej popularne.

 

Dowiedz się więcej o świętomarcińskich tradycjach kulinarnych na blogu Agencji Eventowej City Event Poznań.